Historiikki

Itse kuulin asiasta 1991 ensimmäisen kerran. Seuramme tuolloinen puheenjohtaja Heino Ruuskanen esitti, että hän haluaisi järjestää joskus kesäpilkkikilpailut. Kyselin siinä, että mitä hän asialla tarkoittaa. Hän kertoi peittävänsä järven styroksilla ja tekevän puiset kulkualustat styroxelementtien väliin. Sellainenhan maksaa vaikka ja mitä, minä tuumasin. Keskusteltuamme asiasta tulimme siihen tulokseen, että asiaa pitää miettiä ja kehittää. Olipa Heinolla kehitteillä siihen hiilihappojääideoita ja katoksia. Jätimme asian hautumaan.

Asia tuli seuraavan kerran esille minun kohdallani viitisen vuotta sitten, kun mietimme Metsähallituksella työharjoittelussa olevan Pekka Taivalkosken kanssa kesäisiä toimintoja Villi Pohjolalle. Olimme Heinon ja Pekan kanssa sitä mieltä, että asiaa kannattaa viedä eteenpäin. Pekka suunnitteli asioita ja esitti niitä eteenpäin. Yhtään pilkkikilpailua ei kuitenkaan ole järjestetty.

Vuonna 2004 Pudasjärven Urheilijat järjestivät Puulaakipilkkikilpailut ja niiden aikana Alpo Siekkinen sanoi vävylleen Juha Talalalle: ”Sanohan sille Koivulalle, että järjestää Kesäpilkkikilpailut”. Hetken mietittyä sanoin ettei se onnistu, ei kenelläkään ole varaa tehdä yhtä päivää varten 100 pilkkilauttaa. Siinä kun mietimme asiaa tarkemmin Pudas Koneessa kahvipöydän ääressä, kehittyi ajatus Pilikkiviikon järjestämisestä. Soitin Heino Ruuskaselle ja kerroin että mitä mieltä hän olisi, jos järjestäisimme Pudasjärven Pilikkiviikon Kesäpilkin MM-kilpailut. Onhan siitä ollut monesti puhetta, mutta mistä rahat järjestämiseen. Kerroin suunnitelman, joka koostuu viikon pituisesta tapahtumasta ja kahdesta karsinnasta per päivä. Tämän jälkeen Heino sanoi, että voisihan sitä kokeilla.

Kysyin asiantuntija-apua Pudasjärven virkistyskalastajien puheenjohtajalta Vesa Teivaanmäeltä sekä Timo Talalalta. Timo on paikallinen yrittäjä ja kova pilkkimies. Kun he olivat suostuneet, asia vietiin Pudasjärven Urheilijoiden johtokuntaan, jossa nimettiin järjestelytoimikunta, johon kuuluvat seuraavat henkilöt: Heino Ruuskanen pj., Marko Koivula siht., Paavo Ervasti, Seppo Kumpumäki, Vesa Teivaanmäki ja Timo Talala. Pidimme ensimmäisen kokouksen ja kartoitimme tilanteen ja aloimme suunnitella lauttaa tarkemmin. Seppo ja Paavo tekivät prototyypin ja järjestelytoimikunta hyväksyi sen. Siitä se alkoi, talkoomiehet touhusivat Paavon johdolla lautat valmiiksi ja kisa saattoi alkaa. Ensimmäinen vuosi toi 63 kilpailijaa mukanaan, joten tästä oli hyvä jatkaa. Vuosittain olemme aina pyrkineet kehittämään asioita kilpailijoiden toiveita kuunnellen. Pyrimme yhä kehittämään tapahtumaa ja saamaan sitä kautta Pudasjärveä markkinoitua ympäri Suomen ja miksei myös ulkomaille.

Pudasjärvellä 14.2.2011
Marko Koivula

Kisat vuosi vuodelta

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004