Pudiksen Tehdas tuottaa menestyjiä

Posted on 08-08-2016 , by: pudu , in , 0 Comments

Pudasjärven Urheilijat on yksi Suomen kuuluisimpia lentopallon kasvattajaseuroja niin määrässä kuin laadussakin mitaten. Lukuisat ovat ne Pudasjärvellä alkuoppinsa saaneet lentopallon harrastajat jotka tätä lajiaan harrastavat ja toimivat muutoinkin lajin hyväksi eri tehtävissä ympäri Suomen.

Luku sinänsä on niiden huippupelaajien määrä ja taso jotka ovat pelanneet ja pelaavat Suomen korkeimmalla sarjatasolla, ja monet heistä ulkomaillakin.

Maailmalla onkin PuU:n lentopallojaosto ristitty Pudiksen Tehtaaksi, sen suoltaessa huippupelaajia  solkenaan valtakunnan eliittiin. Monena vuotena peräkkäin on ollut niin miesten kuin naistenkin SM-kultaa voittaneissa joukkueissa PuU:n kasvatteja. Tuo asia on noteerattu useasti suorissa TV-lähetyksissäkin. Sanonta jos aiot menestyä, hanki pelaaja Pudiksen Tehtaalta, on tullut maailmalla tutuksi.

Mikäli PuU olisi takavuosina voinut pelata miesten SM-liigaa omien kasvattiensa muodostamalla joukkueella, niin olisi ollut ihme ellei kirkkaimmista mitaleista olisi tosissaan otateltu. Moniko seura Suomessa voisi sanoa samaa?

Noiden sanojen tueksi nimilistaa niistä pudasjärveläislähtöisistä pelaajista jotka ovat pelanneet vähintään Suomen ylimmällä sarjatasolla: Antti Ahokumpu, Mikko Heikkilä, Teppo Heikkilä, Aila Kokko, Janne Kokko, Juha Keihäskoski, Saara Nieminen, Petteri Parkkisenniemi, Ville Pirinen, Ilkka Sammelvuo, Jaakko Sammelvuo, Riikka Sammelvuo, Tuomas Sammelvuo, Osmo Suvanto ja Marko Vähäkuopus.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti niin listaan tulee lähiaikoina taas uusi nimi kun Kuortaneella nuorten maajoukkueryhmässä opiskeleva Mikko Sammelvuo liittyy tuohon uljaaseen katraaseen.

Nuorten maajoukkueissa on vuosien varrella pelannut iso katras PuU:n kasvatteja. Yhtenä heistä takavuosien monipuolisuusihme ja tekniikkataituri Ari-Pekka Häyrynen.

Pudasjärveä ja koko Suomea on maailmalla eniten tuonut tunnetuksi kaikkien aikojen paras suomalainen lentopalloilija Tuomas Sammelvuo, muidenkaan pudislaisten lentopallolähettiläiden panosta väheksymättä. Miesten maajoukkuekokemusta on myös Ilkka Sammelvuolla ja Teppo Heikkilällä. Naisten maajoukkuepaidan ovat PuU:n kasvateista ylleen pukeneet Aila Kokko ja Riikka Sammelvuo.

Tuomaksen lentopalloilijan ura on ollut aivan käsittämättömän loistelias ja menestyksekäs. Vaikka uraansa mahtuu loukkaantumisiakin, niin kovalla tahdolla tämä PuU:n ja koko Suomen lentopallolähettiläs on taistellut aina itsensä takaisin loistovireeseen.

Tätä pitkäaikaista Suomen lentopallomaajoukkueen kapteenia ovat pelitaitojensa ohella ylistäneet mm. maajoukkueen aiemmat valmentajat Berruto ja Castellani hänen henkisistä- ja johtajuusominaisuuksistaan. Kommentti: -Hän on suuri pelaaja ja johtaja, kertoo paljon.

Tuomas teki jälleen uuden kovan loikan kun hän pestautui Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi, jättäen aktiivipelaajan uran taakseen suoraan huipulta. Siirto on kova varsinkin kun se tapahtui suoraan pelikentältä ilman suurempaa valmentajakokemusta. Mutta Tuomaksen tuntien: Rajana on taivas!

Yllämainitut lentopallotähdetkin ovat tarvinneet junnuvuosinaankin joukkueen ympärillensä, sillä joukkuelajihan lentopallokin on. Pudasjärvellä on näitä lentopallojoukkueita riittänyt ja  onpa noille joukkueille menestystäkin tullut roppakaupalla. PuU:n juniorijoukkueet ovat voittaneet vuodesta 1972 alkaen SM-mitaleita siihen malliin että kultaisia on tullut 9kpl, hopeisia 7kpl ja pronssisia lätkiä 5kpl.

Monet noista mitaleista on saavutettu edesmenneen junnuvalmentajan Taisto Haanelan opein. Taisto lähes asui aikoinaan hallilla, vetäen suurella innolla ja tunteella monen joukkueen harkat iltaa kohti. Taiston valmennuksen kirkkain tähti on Tuomas Sammelvuo.

Pudiksen Tehtaalla on aina hyvin muistettu huippupelaajien leipomisen ohessa myös junnutyön  kasvatuksellinenkin puoli. Läheskään kaikista ei tule eikä tarvitsekkaan tulla ”tuomaksia”. Jo se että urheiluseura voi tarjota nuorillemme alkusysäyksen urheiluharrastuksen pariin, on mitalin arvoinen suoritus, varsinkin kun se tehdään puhtaasti talkootyöllä!

Pudasjärven Urheilijat on yksi niistä harvoista seuroista joka on osallistunut jokaiseen Power Cupiin, joka on monen lentopallojunnun ja valmentajankin vuoden kohokohta.

PuU:n aikuisten joukkueista korkeimmalle on yltänyt miesten edustusjoukkue joka 80-luvun alkupuolella pelasi kaksi kautta miesten ykkössarjassa. Koska Pudasjärveltä ei tuolloin löytynyt ykkössarjan mitat täyttävää hallia, niin kotiottelut pelattiin 65:n kilometrin päässä Taivalkoskella. Heti noiden ykkössarjakausien jälkeen valmistui upea Pudasjärven liikuntahalli, jossa on pelattu useita maaotteluitakin.

Kun yllämainittujen asioiden ja henkilöiden lisäksi muistetaan se että lentopallon ja lentopalloliiton eri tehtävissä on toiminut ja toimii monia pudasjärveläisiä ja pudasjärveläislähtöisiä henkilöitä (Pentti Uusi-Illikainen, Seppo Sammelvuo, Ari Paloniemi, Antti Heikkinen, Antero Kiminki, Pentti Kuukasjärvi, Tauno Puurunen…monet tuomarit, eri seurojen valmentajat.. jne.), niin voi vain todeta sen että oikeastikkin aikamoinen Tehdas se Pudasjärvellä on!!!

Pudasjärvi on yksi harvoja paikkakuntia Suomessa jossa vielä pelataan lentopallon kyläsarjaa ja puulaakilentopalloa. Kyläsarja pelataan alkuperäistä systeemiä kunnioittaen tietysti ulkokentillä

share: